Normaal laat ik deze nieuwsbrief het liefst in de ochtend in het weekend op je mailmat ploffen. En eigenlijk stond deze editie gepland voor 31 oktober.

Tot ik de gratis Research Module van Julian Cole tegenkwam.

Julian Cole is de eindbaas bij de Planning Dirty Academy, een platform voor strategen om beter te worden in het vak. En tot dinsdagavond kan je gratis gebruik maken van de Research Module. Ik heb wat tijd over - want: vakantie - en heb de twee module aan éen stuk gebinged.

Wat je erin kan vinden lees je verderop in deze nieuwsbrief, net als redenen waarom GoPro combipakketten goedkoper maakt dan enkele producten, waarom ik geloof in extreem simpele editsoftware en waarom je nooit een foto moet maken van je boarding pass.

Veel leesplezier!

2x 🧠 Slimmer leren denken met deze boeiende strategische stukken

Kijk de Julian Cole Planning Dirty Research Module

Kijk de Julian Cole Planning Dirty Research Module

Als je ook maar één linkje open mag klikken in deze nieuwsbrief, is 't deze wel. Ga er even goed voor zitten. Oké, en als je écht wil afsnijden, kijk dan alleen The Art of Interviewing Clients.

🤔 Waarom je gaat klikken: Eigen ontwikkeling houdt je scherp. En meekijken met het proces van een ander bureau is extreem interessant.

'Funnel juggling' is het antwoord tot effectiviteit

'Funnel juggling' is het antwoord tot effectiviteit

Mark Ritson, herinner je je vast van de vorige nieuwsbrief, schreef een puik stuk op Marketingweek over de beste balans in je funnel. En de manier waarop je het beste kan kiezen tussen lange- en korte termijn activiteiten voor je merk.

🤔 Waarom je dit wil lezen: Gedachtengoed van Mark Ritson is áltijd toepasbaar en praktisch. Het zet je lekker aan 't denken over effectiviteit op lange termijn.

2x 🤖 Technologie waar je hart sneller van gaat kloppen

Snaplens voor slimmere digitale meetings

Snaplens voor slimmere digitale meetings

Cameron Hunter ontwikkelde een slimme toepassing voor je videomeetings. Met hand gestures is hij in staat om in zijn meetings, als hij zijn microfoon heeft gemute, alsnog goed aanwezig te zijn. Slim! Voorspelling: hand gestures gaan standaard worden in tools als Zoom en Teams in het komende half jaar.

Descript: Een productvideo legt uit, is grappig en vertelt een verhaal

Descript: Een productvideo legt uit, is grappig en vertelt een verhaal

Ik ben waanzinnig fan van Descript. De 11 woorden samenvatting: een tool om audio- en visuele content in tekst te editten. De lanceringsvideo een jaar geleden was al een feestje en nu pakken ze wéér strak uit.

🤔 Wat je hiervan mee kan nemen: Als je een verhaallijn zou bedenken om je product of dienst uit te leggen, hoe vertel je dat dan?

3x verdieping waar je een glimlach en een traan krijgt

Deze hacker ontfutselde het paspoortnummer en andere gegevens van Tony Abbott, de minister-president van Australië.

Deze hacker ontfutselde het paspoortnummer en andere gegevens van Tony Abbott, de minister-president van Australië.

Ik lach zelden hardop als ik een longread lees. Dit artikel gaf me een grote glimlach. Wat onwijs lekker geschreven. TL;DR: veel vliegtuigmaatschappijen zetten teveel info op een boarding pass, waardoor het gemakkelijk wordt om in te loggen binnen een omgeving waar méér info te halen valt.

Quibi trekt de stekker eruit. En dat is best sip.

Quibi trekt de stekker eruit. En dat is best sip.

Quibi zou dé short form video speler worden. Is je bus er nog niet? Kijk een Quibi video. Bij de tandarts in de wachtruimte? Kijk een Quibi short. Denk aan Netflix voor 10 minuten filmpjes.

De aankondiging was een hele parade. Een strak platform, veel sterren die ja hadden gezegd en al eerste content op de plank.

Maar oprichter Jeffrey Katzenberg, eindbaas bij Walt Disney Studios in de jaren 90 en oprichter van Dreamworks, slaagde er niet in om het tot een succes te maken.

Ik had gehoopt dat dit zou slagen. Het past goed in de huidige tijdsgeest en zou mooi kunnen tornen aan de autoriteit van long-form high quality content (dat zijn vijf ingewikkelde woorden voor kakstrakke video's).

Zelfs met een waardering van 2 miljard (!) wist Quibi het niet te redden. Zonde!

Verder leuk om op te kauwen

Check de hipheid van de gemeente Zwolle

Check de hipheid van de gemeente Zwolle

Arbeidsmarktcommunicatie, werken-bij sites, employer branding. Geef het beestje een naam. Veel organisaties komen niet veel verder dan een banenportal met vacatures.

Gemeente Zwolle trekt anders ten strijden om te laten zien dat het leuk is om bij de gemeente te werken. Met een set aan strak Photoshop werk. Love it :)

🤔 Om over na te denken: Welk element kan je tot in extreme uitvergroten en in executie zo strak uitvoeren dat je er in de markt bovenuit springt?

De camera's van GoPro zijn goedkoper mét premium clouddienst

De camera's van GoPro zijn goedkoper mét premium clouddienst

Ik denk dat ik year-round wel in de markt ben voor een nieuwe GoPro camera. Ik ben verliefd op het product en filosofie. Waar ik me extreem over verbaasde, is dat de laatste GoPro goedkoper is met GoPro Plus. In Nederland scheelt dat zelfs 100 euro.

De move van GoPro kon ik vinden op dit blog. Reden: de toekomt zit in de cloud.

GoPro gokt erop dat genoeg mensen blijven plakken bij de cloud dienst nadat het jaar gratis voorbij is. Daarmee kopen ze de cloud opslag markt. Ik vind 'm slim én gewaagd.

Wat ik zelf publiceerde de afgelopen tijd.

De impact van corona op media- en consumentengedrag

Samen met insights- en strategieteam schreef ik bovenstaande update over de houding van consumenten in media en gedrag door corona. Deze update is inmiddels alweer de 10de in de reeks die we vanaf maart hebben gepubliceerd, echt het doorbladeren waard.

En ondertussen vlamden Bram en ik er ook nog eens 3 podcasts uit

✊ #FRIEDEPIEPOL Doen wij nog wel mee?! 🤷🏻‍♂️

We hebben het over Lynk & co, XBOX vs Playstation en natuurlijk over #FRIEDEPIEPOL.

👉 Genoeg over ons, wat vind jij van ons?

We hebben het over de strategen.club van Matthijs, hoe Bram er voor zorgde dat Zoom calls beter zijn dan naar buiten moeten en hoe we er de hele winter warmpjes bij zitten.

🇳🇱 Dit is nou het mooie van Nederland! by 1.44 MB Podcast

We hebben het over de mooiste dingen van Nederland. Gewoon even wat positiviteit over ons kneuterige landje.

Tot de volgende!

- Matthijs

Over slimmere gesprekken met je klant (🧠), funnels voor lange- en korte termijn (🌪️), zwaaien om je Zoom-meetings te verrijken met AR (👋), hacken met boarding passes (🛫) en edit tools waarmee je content aanpassen nóg makkelijker wordt (🎙️)